Galerija Stolp

April 2016

Rowena Božič: Grafične pokrajine

V Galeriji Stolp je ta mesec na ogled razstava likovnih del Rowene Božič z naslovom Grafične pokrajine. Avtorico in njeno ustvarjanje je na odprtju v začetku meseca predstavila umetnostna zgodovinarka Ana Marija Kunstelj.
             
Kot je v spremni besedi k razstavi zapisala Ana Marija Kunstelj avtorica Rowena Božič že z naslovom Grafične pokrajine gledalcu namigne, kako naj se loti gledanja v osnovi abstraktnih grafik. »Vendar samo z iskanjem konkretne stvarnosti in realne krajine v prostorih, ki jih grafični odtisi razpirajo, ta zgreši. Lahko jih namreč primerjamo z žlahtno japonsko pesniško obliko haiku, ki sicer v točno določeni pesniški obliki uporabi utrinke resničnosti (večinoma iz opazovanja narave, pokrajine!), a če jih poizkušamo razumeti dobesedno, prav tako zgrešimo bistvo, kakor pri iskanju zgolj predmetnega v grafikah Rowene Božič. Za obojim namreč stoji notranje občutje, ki ga je težko ali nemogoče konkretno izraziti....«

Rowena Božič, 1961, je zaključila višji študij geodezije FAGG v Ljubljani in študij industrijskega oblikovanja -BSc OU Vel. Britanija. Kot geodetinja je zaposlena na Slovenskih železnicah v Ljubljani. Od leta 2012 živi na Bledu. Poleg tečaja risanja na Akademiji za likovno umetnost se je izobraževala na različnih tečajih in delavnicah Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti (JSKD), od risanja, slikanja, oblikovanja keramike, kiparstva (glina, kamen) in prostorskih instalacij do sodelovanja na skupinskih projektih pod mentorskim vodstvom. Na angleški univerzi OU je opravila študijski predmet Moderna umetnost: prakse in debate. Od 1997 je redna udeleženka novomeških grafičnih delavnic JSKD, kasneje tudi delavnice Mednarodnega grafičnega likovnega centra (MGLC). V letih 1980 do 2010 je prejemala priznanja in nagrade, za njo pa so štiri samostojne in več kot sedemdeset skupinskih razstav, od tega dvajset v tujini.

Razstava Grafične pokrajine v Galeriji Stolp, kjer so razstavljene grafike v tehniki globokega tiska - jedkanica, akvatinta, rezervaš, vernimu in suha igla - je na ogled do 31. aprila.

 

Več o avtorici si lahko preberete TUKAJ.

 

 

Cena vstopnice za ogled razstave je plačilo vstopnine na Blejski grad. Organizator si pridržuje pravico do sprememb programa, ki bodo objavljene na spletni strani www.blejski-grad.si.

 

____________________________________________________

Dodatne informacije:
Zavod za kulturo Bled, +386 4 5729 770, www.blejski-grad.si, info@zkbled.si

 

 

Blejski grad, Galerija Stolp, Rowena Božič: Grafične pokrajine
 
   
www.slovenia.info www.bled.si www.facebook.si www.twitter.com www.youtube.com www.forsquare.com www.wikipedia.org www.tripadvisor.co.uk