Legenda o grajski vdovi Polikseni

Zakupnik Bleda je bil okoli leta 1500 Hartman Kreigh, ki ni bil dober gospodar in kmetje so se mu upirali – puntali, pritoževali so se škofu in cesarju. Gospod Hartman Kreigh je nekega lepega dne izginil. Govorilo se je, da so ga ubili razbojniki. Morda so mu sodili kmetje sami, tega nihče ne ve. Gospoda Hartmana niso več videli. Na gradu je za njim žalovala vdova Poliksena, ki je prav tako trdo vladala in od podložnikov iztisnila vsak zadnji vinar.

Vdova je bila zelo žalostna, v spomin na moža je zbrala vse zlato in srebro, kar ga je hranila v skrinjah. Iz zbranega bogastva so ji vlili zvonček za kapelico na blejskem otoku. Ko so brodarji peljali zvonček na otok, se je razbesnela nevihta, ladjica z brodarji in tovorom je potonila. Zvon, ki se je pogreznil v blato, se ob viharnih nočeh še danes oglaša iz jezerskih globin. Poliksena je bila zelo žalostna, zapustila je grad in odšla v samostan v Rim. Papež je slišal za njeno žalostno zgodbo, dal je vliti nov zvon in ga poslal na otok. 

 
   
www.slovenia.info www.bled.si www.facebook.si www.twitter.com www.youtube.com www.forsquare.com www.wikipedia.org www.tripadvisor.co.uk