Zanimivi obiski

Blejski grad je bil letošnji cilj humanitarnega dogodka Jailbreak 2015


Bled, 8. marca 2015 - Jailbreak je nacionalni dobrodelni dogodek, ki so ga leta 2013 prvič organizirali na Trinity Collegu v Dublinu na Irskem. Ekipe študentov, ki se udeležijo dogodka imajo na voljo 36 ur, da dosežejo izbrani cilj - tekom igre dobivajo posamezne namige - za pot pa ne smejo uporabljati lastnega denarja. Med razburljivo tekmo zbirajo denar za izbrane humanitarne organizacije, letos sta to Amnesty International in St. Vincent de Paul. Letošnji cilj je zbrati 100.000 funtov za dobrodelne namene.


Dogodek poteka na družbenih medijih, kjer organizatorji vzpodbujajo doniranje, tekmovalce pa na terenu s posebno aplikacijo spremlja spremljevalna ekipa, ki ves čas sledi njihovi poti in v časovnih zamikih daje namige o končnem cilju.

Letošnji dogodek se je začel 7. 3. ob 9. uri s skupinskim startom pred Trinity Collegem v Dublinu, ko se je na pot proti Balkanskemu polotoku (takšna so bila prva navodila tekmovalcem) odpravilo 97 ekip.


Letalske družbe v tem vikendu tekmovalcem niso smele nuditi zastonj prevozov, poleg tega pravila igre določajo le en letalski polet, ki ne sme biti daljši od dveh ur. Tekmovalcem lahko pomagajo prijatelji, družina in prebivalci dežel, kjer potujejo.

Študenta tretjega letnika univerze Trinity Hugh Weldon in Ahmad Mu’azzam sta prispela na cilj - Blejski grad - sedem ur pred iztekom 36-urnega roka, ki so ga imele na voljo študentske ekipe, ki so sodelovale v letošnjem humanitarnem dogodku Jailbreak 2015.
Devet ekip je prispelo na cilj polno razburljivih doživetij.
 
Zmagovalca, čeprav bi po naporni poti lahko za zmagovalce označili kar vse ekipe, Hugh Weldon in Ahmad Mu'azzam sta bila pred najtežjo odločitvijo, ko sta ugibala ali je ciljna država Hrvaška ali Slovenija. V času kot sta prispela v Ljubljano je bil znan že zadnji namig, zato sta si z zadnjim evri "privoščila" taksi do Bleda in kot prva dosegla končni cilj, Blejski grad.
Njuna pot je bila sicer razburljiva, za marsikatero, kasneje pravo odločitev, pa je bilo krivo tudi pomanjkanje denarja. Če bi imela le dva evra več, bi se lahko odpeljala v popolnoma drugo smer, sta med drugim povedala simpatična tekmovalca, oba bodoča inženirja mehanike.

Lea Ferjan, Zavod za kulturo Bled: "Organizatorji dogodka so letos kot cilj izbrali Blejski grad, česar smo se izjemno razveselili, saj želimo, da grad in njegove vsebine živijo tudi z mladimi generacijam. Z dobrodelnim dogodkom, ki je močno podprt z družbenimi mediji, kjer so mladi "doma" z neustavljivo energijo, s katero so napolnili Blejski grad, dosegajo izjemne uspehe, saj vsako leto zberejo več donatorskih sredstev in tako več kot le izpolnijo cilj dobrodelnega dogodka. Zavod za kulturo Bled je sodeloval pri poteku dogodka in ga izkoristil tud za promocijo Bleda in Slovenije."

 

Zmagovalca Hugh Weldon in Ahmad Mu’azzam Zmagovalca Hugh Weldon in Ahmad Mu’azzam Uspešen prihod tekmovalnih ekip na cilj Uspešen prihod tekmovalnih ekip na cilj Uspešen prihod tekmovalnih ekip na cilj Uspešen prihod tekmovalnih ekip na cilj

 

 

Na Blejskem gradu gostili tudi filmske zvezdnike

Med številnimi spremljevalnimi dogodki 1. mednarodnega Bled Film Festivala (17. do 21. 6. 2014), so se na Blejskem gradu zvrstili tudi  pogovori z razgledom. Gostje so bili svetovno znani igralci in zvezdniki: Caterina Murino, Nimrat Kaur, Rade Šerbeđija in Armand Assante.

Novi mednarodni, družbeno angažirani festival v Sloveniji na temo vode in ohranjanja vodnih virov v svetu, je na več prizoriščih na Bledu potekal pod geslom Gibljive slike za boljši svet.

 

Caterina Murino in Lado Bizovičar Caterina Murino in Lado Bizovičar Nimrat Kaur in Lado Bizovičar Nimrat Kaur in Lado Bizovičar Nimrat Kaur Nimrat Kaur
Rade Šerbeđija in Vesna Milek Rade Šerbeđija in Vesna Milek Armand Assante in Rade Šerbeđija Armand Assante in Rade Šerbeđija Armand Assante in Branko Đurić Armand Assante in Branko Đurić

 

 

Stanleyjev pokal na Blejskem gradu

Anže Kopitar, najboljši slovenski hokejist vseh časov, ki je z ekipo LA Kings osvojil Stanleyjev pokal v sezoni 2011/2012, je 16. 7. 2012 obiskal tudi nas. Večino dneva je z velikim pokalom preživel na Bledu, kjer zdaj tudi živi. Športnik, ki pri rosnih 25 letih piše svetovno športno zgodovino, je lovoriko NHL lige prinesel tudi na Blejski grad, kjer sta oba uživala v čudovitem dnevu, razgledu na okoliške lepote in sproščenem vzdušju. Stanleyjev pokal je prvič stopil na slovenska tla in upamo, da ne zadnjikrat.

 

Anže Kopitar, prvi slovenski NHL igralec s Stanleyjevim pokalom, na Blejskem gradu. Anže Kopitar, prvi slovenski NHL igralec s Stanleyjevim pokalom, na Blejskem gradu. Anže Kopitar, prvi slovenski NHL igralec s Stanleyjevim pokalom, na Blejskem gradu.
 
   
www.slovenia.info www.bled.si www.facebook.si www.twitter.com www.youtube.com www.forsquare.com www.wikipedia.org www.tripadvisor.co.uk