Zapri meni
Zapri meni
SIEN DE IT
Kontakt
Preklop
Zgornja terasa,

26. Festival Bled: Kilt Roberta Burnsa | Noreia, Jani Kovačič in Laura Krajnc

Skupina Noreia je petčlanska zasedba izkušenih glasbenikov, ki preigravajo tradicionalne irske, škotske in bretonske melodije, a ne vedno na povsem tradicionalen način. V zadnjem času skupina aktivno spaja »keltsko« tradicijo s svojo lastno dediščino – slovensko ljudsko glasbo, kar ustvarja unikaten in prepoznaven zvok! Laura Krajnc (Duo Zajtrk) se dotika skoraj vseh vej umetnosti: literarne, likovne, performativne in teatralne, največ svojega bistva pa najde v glasbi. Glas je njeno glavno izrazno sredstvo, poprime pa tudi za violino. Z Noreio in Janijem Kovačičem bo odkrivala zgodbe ter hudomušne pripovedke ovite v keltsko zvočnost. Jani Kovačič je tako dolgo na sceni, da je postal že scena sama. Tokrat se bo z Noreio in Lauro spomnil keltskih korenin in pojasnil kakšna je tradicionalna škotska jed – haggis.

V prvem delu koncerta bodo zapeli in zaigrali nekaj značilnih škotskih pesmi z Burnsovimi besedili ter nekaj zanimivih škotskih napevov ter inštrumentalov. V drugem delu pa bodo izvedli znamenito kantato Veseli berači (Love & Liberty).
Robert Burns (1759-1796) je najpopularnejši škotski pesnik. Njegove pesmi so ponarodele in še danes se marsikatera zapoje. Zlasti se to rado dogodi na dan njegova rojstva – 25. januarja, ki je škotski ljudski praznik. Takrat se zbero ljudje v krčmah, pijejo in pojejo ter recitirajo. Zato ima marsikateri Anglež Burnsa za gostilniškega poeta. Predromantični čas, v katerem je živel Burns, je na Škotskem krepko pometal s starim načinom življenja in kmetovanjem. Burns je, predvsem zaradi svoje radoživosti in neštetih ljubezenskih zvez, ki so se nemalokrat končale z nezakonskim detetom, pogosto zašel v težave. Naposled je hotel uteči celo na Jamajko. Prodal je svoje pesmi, da bi zbral denar za pot, zbirka pa je presenetljivo uspela in mu navrgla še dobiček, kar ga je zadržalo na Škotskem. Simpatiziranje s francosko republiko mu je nakopalo še druge težave. Umrl je mlad, komaj 37 let star, zapustil nekaj nezakonskih otrok in precej pesmi. Večino pesmi je zložil na melodije ljudskih, prav tako je zbiral ljudsko blago ter ga po svoje priredil ter izdal. V njegovi poeziji najdemo verze njegovih predhodnikov, verze ljudskih pesmi in verze pesnikov – skratka tista prava obstojna mešanica, ki jo zmorejo napraviti le pravi pesniki in umetniki.

Janez Menart (1929-2004) slovenski pesnik, ki je že od prve znamenite pesniške zbirke Pesmi štirih (1953) veljal za ključnega ustvarjalca poezije. Naslanjal se je na tradicionalne pesniške oblike in njegove pesmi se še danes izvajajo. V prevodih nam je približal angleške in francoske pesnike, med njimi je poslovenil tudi Roberta Burnsa. Pesmi s prevodi Burnsa so izšle v zbirki Lirika (1975).
Cena vstopnice: 15 EUR (odrasli), 10 EUR (otroci do 14. leta). Ob vstopu se lahko preveri starost otrok.

Splošna vstopnica za Blejski grad ne velja za obisk prireditev izven uradnega delovnega časa. Nakup vstopnic je mogoč na blagajni Blejskega gradu, vsak dan, v odpiralnem času. V kolikor prireditev ne bo razprodana v predprodaji, bo vstopnice mogoče kupiti tudi eno uro pred pričetkom.

Spoštovali bomo veljavne ukrepe preprečevanja širjenja koronavirusa. Prireditve se lahko udeležite, v kolikor imate negativen rezultat testa PCR ali HAGT, potrdilo o prebolelosti oziroma cepljenju. Zahvaljujemo se vam za spoštovanje ukrepov. 

Na tej povezavi si lahko preberete bonton obnašanja, ki velja na Blejskem gradu.

Obiščite nas

Vabimo vas, da nas obiščete. Poiščite nas, izberite način obiska, ki vam najbolj ustreza. Svoj obisk lahko načrtujete v celoti, pri ogledu grajskih vsebin pa vam je v pomoč lahko avdiovodnik.