_accessibility/go_to_content
Zapri meni
Zapri meni
SIEN DE IT
Kontakt
Iskanje
Preklop
Galerija STOLP,

Vinko Bogataj: Razstava prejemnika "grand prix" nagrade 5. Ex-Tempora Bled 2020

V mesecu oktobru bo v Galeriji STOLP na ogled slikarska razstava Vinka Bogataja, prejemnika "grand prix" nagrade 5. Ex-Tempora Bled 2020.

Vinko Bogataj je bil rojen na Brezovici pri Kropi. Bil je aktivni športnik, več let je bil član državne reprezentance v smučarskih skokih. Od otroških let naprej je bil vedno razdvojen med športom in slikarstvom. Vseskozi pa je ostal zvest slikarstvu, ki mu pomeni največ.

Prejel je več oglednih priznanj in nagrad. Na močnem mednarodnem ex temporu Avsenik v Begunjah je prejel 2. nagrado in njegova slika je bila predstavljena v Trossingenu v Nemčiji. Pri Zvezi likovnih društev Slovenije pa je prejel njihovo najvišje priznanje - zlato paleto 2002 za akvarel v likovni kategoriji Sodobna likovna ustvarjalnost.

Umetnostni zgodovinar in likovni kritik dr. Cene Avguštin je o njegovem delu zapisal: "Med slikarje, ki jih krajina pomeni mnogo več kot v realne oblike ujeto naravo, sodi Vinko Bogataj. Krajino pojmuje kot v svetlobi neprestano spreminjajočo se podobo sveta, sestavljeno iz dinamično razgibanih barvnih gmot. Megleni zastori v njegovih oljnih slikah prekrivajo skalnata ostenja in mehčajo ostre obrise dreves. Skozi vlago in svetlobo nasičeni zrak komaj še razločimo oblike predmetov v sliki. Vendar tema, ki se kotali v globinah prostora vedno bolj podlega moči svetlobe, ki se zmagovito razpenja nad obzorjem. Na podoben način se nam slikarjev svet kaže tudi v njegovih akvarelih, le da se je prizorišče preselilo v drugačno okolje. Namesto gorskih vrhov in globokih dolin vstajajo pred nami mehke in prosojne oblike sveta, arhitekture mest in vasi, obrise dreves zamenjajo temne silhuete ljudi. Vendar se je slikarju tudi tako videni svet zazdel preveč stvaren. Prekrije ga s sencami, z lazurnimi barvnimi lisami, ga povsem dematerializira in s tem napravi še bolj resničnega. Ta, za slikarja bolj od vsake fotografije resnična podoba krajine, je odraz njegovega celostnega dojemanja sveta, je obenem njegova portretna podoba, v kateri ni skrivnosti. Kar občuti in sluti, o čemer razmišlja, slikar odkriva pred nami, zazrto tako vase, kot v svet, ki ga obdaja."
Za ogled razstave je potrebno plačilo vstopnine.

Izpolnjevanje enega od PCT pogojev je obvezno za vstop na Blejski grad.

Na tej povezavi si lahko preberete pravila obnašanja, ki veljajo na Blejskem gradu.

Obiščite nas

Vabimo vas, da nas obiščete. Poiščite nas, izberite način obiska, ki vam najbolj ustreza. Svoj obisk lahko načrtujete v celoti, pri ogledu grajskih vsebin pa vam je v pomoč lahko avdiovodnik.