_accessibility/go_to_content
Zapri meni
Zapri meni
SIEN DE IT
Kontakt
Iskanje
Preklop
Dvorana nad muzejem,

Melita VOVK - grafika

Slikarstvo, grafika, ilustracija, karikatura, scenografija in kostumografija - to je le nekaj ustvarjalnih področij, ki se jih je na svoji vsestranski umetniški poti polotila akademska slikarka Melita Vovk. Za vsako sliko, portretom ali ilustracijo, je skrit namig za zanimiv roman o njenih potovanjih in iskanju obraza umetnosti. Veliko slavnih obrazov, s katerimi se je družila, je tudi narisala: Božidarja Jakca, Lili Novy, Heinricha Bölla, Josepha Beuysa ... Vseh se je živo spominjala. 

Med drugim je s še nekaj drugimi slikarji leta 1953 ustanovila Grupo 53, ki so jo sestavljali še Milan Berbuč, Mire Cetin, France Peršin, Marko Šuštaršič ter Marjan in Drago Tršar. Poučevala je na nižji gimnaziji na Bledu in bila višja strokovna sodelavka za scenografijo na Akademiji za igralsko umetnost. Do upokojitve v letu 1984 je delovala tudi kot svobodna umetnica. 

Njeno temeljno izrazilo je bila risba – sprva čista, realistična, obrisna risba, ki jo je sčasoma s skiciozno potezo dopolnjevala z značilnimi karikiranimi detajli in tako dosegla specifično humorno naravnanost predvsem ilustratorskega dela. Posvečala se je tudi scenografiji in kostumografiji ter sodelovala pri več kot 50 predstavah za gledališče.

Bila je častna občanka Občine Bled, in kot so ob njenem slovesu zapisali na občini, se za vsako njeno sliko, portretom ali ilustracijo skriva namig za zanimiv roman o njenih potovanjih in iskanju obraza umetnosti. Melito Vovk so široka razgledanost, živo zanimanje za družbena dogajanja in vsebino medčloveških odnosov z njej lastno človečnostjo, smislom za humor in blago ironijo ter kritičnostjo vodili pri likovnem in publicističnem delu, so še zapisali na občini.
Razstava je na ogled v odpiralnem času gradu. Za ogled razstave je potrebno plačilo vstopnine.

Izpolnjevanje enega od PCT pogojev je obvezno za vstop na Blejski grad.

Na tej povezavi si lahko preberete pravila obnašanja, ki veljajo na Blejskem gradu.

Obiščite nas

Vabimo vas, da nas obiščete. Poiščite nas, izberite način obiska, ki vam najbolj ustreza. Svoj obisk lahko načrtujete v celoti, pri ogledu grajskih vsebin pa vam je v pomoč lahko avdiovodnik.