_accessibility/go_to_content
Zapri meni
Zapri meni
SIEN
Kontakt
Iskanje
Preklop
Blejski grad,

Vide Blejske - razstava velikonočnih vezenin

FOTO: Roscoe Žerovec
V Galeriji Stolp bo od 29. marca do 6. maja na ogled razstava velikonočnih vezenin, delo članic skupine Vide Blejske. Veziljski krožek je del Društva upokojencev Bled, na razstavi pa bomo lahko občudovali njihova izjemna ročna dela.

Vide Blejske bodo prihodnje leto praznovale 20. obletnico svojega obstoja. V skupini je trenutno 17 članic, ki so vešče različnih ročnih del, od vezenja do kvačkanja, dve med njimi pa tudi klekljanja. Tedenska srečanja članic so v prvi vrsti namenjena druženju. Svoje znanje delijo druga z drugo in si izmenjujejo mnenja o tem, kar ustvarjajo. Le na tak način, so prepričane, se znanje in dediščina lahko prenašata. Tudi blejskim osnovnošolcem, ki jih obiščejo enkrat ali dvakrat na leto, skušajo predati delček svojega bogatega znanja. Učijo jih, da bi prepoznali in znali ceniti tovrstne izdelke.

Poleg velikonočnih vezenin si bo na razstavi na Blejskem gradu mogoče ogledali tudi vezenine, ki sodijo na košare, nekdaj jerbase, v katerih se na »žegen« v cerkev nosijo velikonočne jedi. Motivi na teh vezeninah niso naključni: vedno prikazujejo pomlad, cvetje, obvezni je ovčka, pirhi, mašna knjiga in napis aleluja. Velikokrat ovčka sedi na mašni knjigi, med izvezeni pirhi pa nikdar ne smejo manjkati rdeči. Vbodi, ki jih vezilje uporabljajo na prtih so lahko poljubni, vendar je prt dragocenejši, če vezilja uporabi več različnih vbodov. Velja pa strogo pravilo, ki ga nobena prav vezilja ne sme prekršiti: na hrbtni strani vezenine ne sme biti nobenega vozla. Na njihovih prtih prav tako ne boste nikoli našli industrijskih čipk. Vse so ročno delo!

Vide Blejske so svoja dela že večkrat predstavile na razstavah v društvenih prostorih, v blejski Festivalni dvorani, na Mednarodnem festivalu vezenja v Velenju, Gorenjskem muzeju Kranj, v rojstni hiši Matija Čopa v Žirovnici in Jalnovi rojstni hiši na Rodinah.

Na razstavi v Galeriji Stolp na Blejskem gradu si boste lahko ogledali izjemne, ročno izdelane velikonočne prte, ki so nastali z veliko znanja, potrpežljivosti in ljubezni do negovanja kulturne dediščine.

Prisrčno vabljeni!

FOTO: Roscoe Žerovec

Obiščite nas

Vabimo vas, da nas obiščete. Poiščite nas, izberite način obiska, ki vam najbolj ustreza. Svoj obisk lahko načrtujete v celoti, pri ogledu grajskih vsebin pa vam je v pomoč lahko avdiovodnik.