_accessibility/go_to_content
Zapri meni
Zapri meni
SIEN
Kontakt
Iskanje
Preklop
Galerija Stolp,

Akad. slikar Janez Ravnik, razstava v Galeriji Stolp

Akademski slikar s širokim, eruditskim znanjem, dolgoletni priljubljeni likovni pedagog in neustavljiv organizator številnih likovnih razstav na Bledu – vse to je gospod Janez Ravnik. V skoraj 70-ih letih je ustvaril 1500 likovnih del, največ slik in risb ter približno 100 lesenih kipov. Bil je izjemen pedagog na blejski osnovni šoli in neutruden organizator likovnih razstav v Festivalni dvorani Bled. Za njegovo delo mu je Občina Bled l. 2005 podelila naziv častni občan.

Janez Ravnik se je rodil 1929 v Bohinjski Bistrici, kjer je do l. 1941 obiskoval osnovno šolo. Med vojno je bil izseljen v nemško taborišče in imel srečo, da se je po vojni vrnil v svoj rodni kraj. Leta 1950 je zaključil šolo za oblikovanje v Ljubljani, leta 1955 pa diplomiral na Akademiji primjenjenih umjetnosti v Zagrebu, pri prof. Željku Hegedušiču. Poleg tega je pri prof. Palčiču opravil izpite za fresko, mozaik in vitraž. V Zagrebu je bilo kot pravi tudi veliko priložnosti za praktično delo. Ob koncu študija je v tem mestu spoznal tudi svojo bodočo soprogo, s katero sta najprej živela v Bohinju.

Dolga leta je bil likovni pedagog na blejski osnovni šoli, kamor ga je povabila Melita Vovk. Priljubljenega likovnega pedagoga se ne spominjajo le številne generacije učenk in učencev, dolgoletnega organizatorja razstav na Bledu cenijo tudi številni umetniki in Slovenije in tujine. V Festivalni dvorani Bled je namreč organiziral številne odlične umetniške razstave. Izvrstno organizirane so potekale v poletni sezoni v Festivalni dvorani Bled. Bile so izjemno odmevne, njeni organizatorji pa cenjeni tako med splošno kot strokovno javnostjo.

Zadnjo, pregledno razstavo njegovih del, smo si na Bledu v Festivalni dvorani lahko ogledali l. 2019 ob umetnikovi 90. letnici in 60. letnici njegovega ustvarjanja. Leta 2022 je bila v Galeriji Melite Vovk na Bledu na ogled njegova razstava Svetloba Benetk, v Koledar Bled 2024 pa so vključene perorisbe iz umetniškega cikla Sledovi civilizacije, ki ga je ustvaril med leti 1985 in 1990.

Obiščite nas

Vabimo vas, da nas obiščete. Poiščite nas, izberite način obiska, ki vam najbolj ustreza. Svoj obisk lahko načrtujete v celoti, pri ogledu grajskih vsebin pa vam je v pomoč lahko avdiovodnik.