_accessibility/go_to_content
Zapri meni
Zapri meni
SIEN DE IT
Kontakt
Iskanje
Preklop

Galerija STOLP

Urška Lončar: Gradovi v umetnosti

1.–30. junij 2022

V juniju v Galeriji STOLP gostuje Urška Lončar, ki bo s to prvo samostojno razstavo originalnih likovnih del, otvorila svojo pot kot samostojna likovna umetnica.

Študij konserviranja in restavriranja likovnih del in kulturne dediščine na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani je zaključila leta 2019. Med študijem je njen interes vzbudilo ohranjanje arhitekturne dediščine, posebej gradov in dvorcev, zato je študij želela nadaljevati na magistrskem programu na Univerzi v Edinburgu na Škotskem, kjer je bila tudi sprejeta. Vendar pa je po končanem dodiplomskem študiju na potovanju po Avstraliji, spoznala nekaj najuspešnejših in svetovno priznanih avstralskih umetnikov, ki so jo spodbudili, naj svoj umetniški potencial še naprej razvija.

Zaradi svoje strasti do ozaveščanja o pomenu ohranjanja grajske dediščine, se je odločila, da se želi na začetku tudi v svoji ustvarjalni praksi osredotočiti na gradove, zato se je ideja za prvo kolekcijo originalnih oljnih slik z naslovom '12 slovenskih gradov' rodila precej spontano. Izbrala je dvanajst izmed najbolj znanih slovenskih gradov ter začela raziskovati njihovo zgodovino in zbirati ves fotografski material, ki ga je lahko našla. V sodelovanju z različnimi slovenskimi fotografi je tako izbrala eno ali več fotografij, ki so služile kot inspiracija in osnova za oljne slike.

Gradovi, predstavljeni v tej kolekciji, so: grad Kostel, grad Snežnik, grad Kamen, grad Otočec, Ptujski grad, Predjamski grad, Celjski grad, Blejski grad, Ljubljanski grad, grad Žovnek, Velenjski grad in grad Bogenšperk.

Skozi časovno obdobje preteklih dveh let so bile slike ustvarjene v zgoraj napisanem vrstnem redu in prikazujejo tudi Urškin ustvarjalni slog, ki se je razvijal ob raziskovanju različnih pristopov. Čeprav v svoji praksi še naprej raziskuje raznolike umetniške stile, pa je to kolekcijo želela ohraniti realistično in gradove upodobiti tako, da bi jih ljudje zlahka prepoznali, obenem pa dodati pridih romantičnega sloga, z dodajanjem njej ljubih meglic v posamezne jutranje prizore.


Obiščite nas

Vabimo vas, da nas obiščete. Poiščite nas, izberite način obiska, ki vam najbolj ustreza. Svoj obisk lahko načrtujete v celoti, pri ogledu grajskih vsebin pa vam je v pomoč lahko avdiovodnik.