Zapri meni
Zapri meni
SIEN DE IT
Kontakt
Preklop

Galerija STOLP

Slovenski velikani, Potujoča razstava Gimnazije Kranj

Portretistke: Gaja Bumbar, Eva Kozjek Šurc, Klara Polajnar, Helena Potočnik, Martina Potočnik

Slovenski velikani, Galerija STOLP, Blejski grad
"Večina meni, da dobri filmi ne smejo imeti nadaljevanj, zato je bil tudi v drugo pritisk velik, vendar se mi zdi, da če ne drugega, mi je uspela odlična komedija. Talent in lepota Duše Počkaj sta dolga leta žarela z ekranov in navduševala, tudi sama nisem odporna na njen čar. Risanje njenih izrazitih oči je bil blagoslov in hkrati prekletstvo – upam, da jim nisem naredila krivice. Skoraj 200 let razlike je med nama z Josipino, zato sta mi bili njeni uglajenost in resnost tuji. Po petih popravkih je končno lahko zaživela tudi v tem obdobju in upam, da bosta njena milina in eleganca brezčasni." 
Gaja Bumbar, dijakinja (Duša Počkaj, Josipina Turnograjska)

"Priznati moram, da je bilo pri nadaljevanju Slovenskih velikanov veliko več pritiska, saj sem poskušala preseči prejšnja dela. Prav zaradi tega pritiska in izkušenj, ki sem jih pridobila med izdelavo prvega koledarja, mislim, da lahko rečem, da je delo doseglo moja in upam da tudi vaša pričakovanja."
Eva Kozjek Šurc, maturantka (Simon Jenko)

"Veličino slovenskih velikanov je težko zajeti z barvico, vendar upam, da bodo portreti odsevali njihov sijaj. Kot svojega prvega portretiranca sem narisala Mikija Mustra, ki je s svojimi narisanimi junaki zaznamoval marsikatero otroštvo. Drugi portretiranec, Herman Potočnik, je v zvezde kovan zaradi svojih dosežkov na področju raketnega inženirstva. Tretji in zadnji portretiranec, pesnik Srečko Kosovel, pa je s svojo modernistično in kreativno poezijo okrepil slovensko literarno kulturo."
Klara Polajnar, maturantka (Herman Potočnik Noordung, Srečko Kosovel, Miki Muster)

"Pritisk pri izdelavi drugega koledarja ni bil pretirano manjši kot prvo leto, vendar se mi zdi, da so nam izkušnje pomagale, lanski uspeh pa nas je vztrajno spodbujal. Moja prva letošnja portretiranka je bila Angela Piskernik, ki je bila s svojim unikatnim obrazom precej zanimiv izziv, ampak ne tak, kot je bilo portretiranje Veronike Deseniške; njeno podobo sem ustvarjala na novo – saj so bili moji temelji le opisi iz zgodovinskih knjig –, zato upam, da bo njen obraz izžareval spokojnost in lepoto, ki sem ju skušala vanj ujeti. Mladima damama se je kot moj tretji portretiranec pridružil še Ivan Vurnik s svojim zanimivim vzorčastim metuljčkom."
Helena Potočnik, maturantka (Veronika Deseniška, Angela Piskernik, Ivan Vurnik)

"Kljub pridobljenim izkušnjam in nespremenjenim navodilom za drugi koledar se risanje ni zdelo očitno lažje, saj sem dobila zanimiv izziv; ena mojih študij naj bi odsevala vztrajni, ponosni pogled mladega Edvarda Rusjana, druga prikazovala potezni, odločni, morda strogi izraz Ignacija Borštnika v njegovih zrelih letih in tretja ponazarjala uglajeni, nežni obraz priletnega gospoda Leona Štuklja. Tokrat sem preučevala tri različne moške obraze v treh različnih življenjskih obdobjih z eno skupno lastnostjo – za vse lahko namreč rečem, da so ponos slovenskega naroda."
Martina Potočnik, maturantka (Ignacij Borštnik, Leon Štukelj, Edvard Rusjan)

Za ogled razstave je potrebno plačilo vstopnine na grad. Na ogled je vsak dan, v odpiralnem času.

Obiščite nas

Vabimo vas, da nas obiščete. Poiščite nas, izberite način obiska, ki vam najbolj ustreza. Svoj obisk lahko načrtujete v celoti, pri ogledu grajskih vsebin pa vam je v pomoč lahko avdiovodnik.