_accessibility/go_to_content
Zapri meni
Zapri meni
SIEN DE IT
Kontakt
Iskanje
Preklop

Galerija STOLP

Slavko Oblak – umetnik in rokodelec

1. november 2022–31. januar 2023

Slavko Oblak se je rodil leta 1934 na kmetiji po domače »pri Klemenovih« na Rečici. Njegov rod je bil povezan s sorodniki iz Mrakove domačije. Kot njegov oče je bil tudi on izučen tesar, vendar se je po odsluženem vojaškem roku v petdesetih letih odločil za študij umetnosti v tujini. Preden se je vpisal na Akademijo upodabljajočih umetnosti v Münchnu, je denar za preživetje služil tudi v livarni, kar je odločilno vplivalo na njegovo kasnejšo ustvarjalno pot. Bron je postal njegov najljubši material za ustvarjanje. Na njegovem drugem domu na kmetiji v Kumhausnu, kjer sedaj prebiva, si je postavil tudi lastno livarno za vlivanje skulptur, ki krasijo in estetsko dopolnjujejo mnoge javne zgradbe in parke v Landshutu, mestu, imenovanem tudi mesto vodnjakov in javnih plastik. Vsa njegova dela, predvsem številni vodnjaki tudi po drugih bavarskih mestih kažejo na njegov prvinski odnos do narave, s katero v sobivanju tudi živi. Zavod za kulturo Bled bo letos že drugič leto posvetil osebi, ki je bila pomembna za kraj v smislu svojega dela in ustvarjanja. Letos je to gospod Slavko Oblak, ki je za svoje delo dobil tudi zlato plaketo Občine Bled.

Bled krasijo štiri plastike Slavka Oblaka. Prva, Ciklama ob jezeru je bila postavljena leta 1997, Brstični vodnjak pred sedežem Občine Bled leta 2002, kip Matere božje z detetom je bil v kapelo Blejskega gradu postavljen ob tisočletnici prve omembe Bleda v pisnih virih leta 2004. Od leta 2021 pa je Bled bogatejši še za plastiko Grajski cvet, ki je bila postavljena v grajski park, ki ga je Zavod za kulturo Bled v celoti prenovil leta 2019.
Za ogled razstave v Galeriji STOLP je potrebno plačilo vstopnine na Blejski grad. 

Obiščite nas

Vabimo vas, da nas obiščete. Poiščite nas, izberite način obiska, ki vam najbolj ustreza. Svoj obisk lahko načrtujete v celoti, pri ogledu grajskih vsebin pa vam je v pomoč lahko avdiovodnik.