_accessibility/go_to_content
Zapri meni
Zapri meni
SIEN
Kontakt
Iskanje
Preklop

Srednjeveški dnevi

Tri nedelje v maju in prvi vikend v juniju

Srednjeveški dnevi na Blejskem gradu tradicionalno potekajo prvi vikend v juniju, 3.–4. 6. Letos se dogodek prvič širi že v maj, ko so na prvo nedeljo, 7. 5., pozvani vsi pogumni, močni in neustrašni moški, da se preizkusijo v srednjeveških izzivih, s katerimi so vitezi nekoč osvajali ozemlja in ženska srca. 

Naslednjo nedeljo, 14. maja* bo dogodek nekoliko bolj posvečen damam, da si izmenjajo tisoč in eno skrivnost, s katero so nekdaj omrežile viteze in jih celo pognale v vojne. 

Da pa vseeno ne bo prišlo do trenj, na zadnjo majsko nedeljo, 28. 5., vabimo otroke, ki bodo s svojim smehom in norčijami pregnali preresne viteško-damske zaplete, da se bodo lahko na velikem dogodku 3.–4. junija vsi skupaj veselili. 


*Zaradi izjemno slabe vremenske napovedi je dogodek s 14. maja prestavljen na 28. maj.

7. maj je dan za pogum

Lambergarjeva vojska bo v taboru pod gradom pripravila 6 viteških izzivov, kjer boste vsi neustrašni moški enkrat za vselej lahko dokazali svojo moč. Tekmovanje bo potekalo od 12. do 16. ure, vsak udeleženec bo ob prihodu prejel kartonček, kamor se bodo beležili rezultati, na koncu pa bo grof Lambergar razglasil zmagovalca. Ta bo poleg večne slave prejel tudi bogato nagrado.

28. maja ne bo manjkalo norčavosti in razvajanja za dame

Ker smo morali dogodek 14. maja odpovedati zaradi zelo slabega vremena, se pridružuje otroški noriji 28. maja.

Grof Lambergar v goste rad vabi plemiče in viteze s spremstvom od blizu in daleč, ampak pogovori med njimi velikokrat postanejo preresni in dolgočasni. Letos je zato grajskemu dvornemu norčku dal nalogo, naj skliče vse igrive in nagajive otroke, še posebej tiste, ki se znajo veseliti in ZELOOOO na glas smejati. V taboru se boste med 12. in 16. uro učili glasnega smeha, smešnega oponašanja, zmedenega risanja in napetega pripovedovanja zgodb. Vsak otrok bo nagrajen.

Poleg dogajanja za otroke tudi več ponudbe za sodobne dame. Kateri so tisti elementi, ki v dami spodbudijo njeno pristno, mogočno, božansko energijo? Drage dame, na ta dan se boste lahko naučile nagovoriti svoje čute skozi makrame pletenje, poslikavo s kano, spoznavanje kristalov in različne tinkture, za konec pa boste lahko pogledale še kaj vam napoveduje usoda.

Tabor v grajskem parku: 28. 5.-4. 6.

Lambergarjeva vojska, ki ima svoj tabor pod gradom, je pripravljena tudi v času, ko se na gradu in pod njim vsi zabavajo. Vitezi se prek dneva urijo v spretnostih mečevanja, metanju srednjeveškega orožja v tarčo in streljanju z lokom.

Ob obisku tabora lahko prevzamete karton, na katerega si beležite svoje rezultate viteških veščin. 

Tabor bo mogoče obiskati vsak dan, od 28. 5. do 4. 6., med 10. in 18. uro.

3. in 4. junija gre zares

Ko nastopijo prve junijske noči je na grajski skali končno vse nared za veliko praznovanje. Blejski grad se takrat spremeni v prizorišče imenitnih sprejemov prelestnih gospodičen in pogumnih vitezov, njihovih lahkotnih plesov in prikazov mečevanja, ne manjkajo pa niti zabavni dvorni norčki. Nič manj živahno ni na srednjeveški tržnici pod gradom, kjer svoje umetelno znanje prikazujejo rokodelci. Dobre jedače in pijače je za vse dovolj, saj v napornem ritmu praznovanja sicer marsikdo lahko omaga. Če koga še posebej zasrbijo pete, je tu pravo mesto, da se nauči lahkotnih plesnih korakov.

Lambergarjeva vojska, ki ima svoj tabor pod gradom, pa je pripravljena tudi v času, ko se na gradu in pod njim vsi zabavajo. Vitezi se prek dneva urijo v spretnostih mečevanja, metanju srednjeveškega orožja v tarčo in streljanju z lokom.

Vabimo vas, da tudi vi postanete del srednjeveškega utripa na Blejskem gradu!

Obiščite nas

Vabimo vas, da nas obiščete. Poiščite nas, izberite način obiska, ki vam najbolj ustreza. Svoj obisk lahko načrtujete v celoti, pri ogledu grajskih vsebin pa vam je v pomoč lahko avdiovodnik.