_accessibility/go_to_content
Zapri meni
Zapri meni
SIEN DE IT
Kontakt
Iskanje
Preklop

Martinovanje

V spomin na čase, ko je na pobočjih pod Blejskim gradom in v okoliških naseljih uspevala vinska trta, smo v letu 2011, ko smo praznovali 1000-letnico prve omembe Blejskega gradu v pisnih virih, na gradu spet posadili trto.

Tik ob vhodu v muzej na zgornji grajski terasi na desni stani raste potomka najstarejše trte na svetu, stare 400 let, ki je vpisana tudi v Guinnessovo knjigo rekordov. Cepič trte z mariborskega Lenta na Blejskem gradu raste na nadmorski višini 599 m in je pomembna etnografska posebnost, saj je bila žlahtna tradicija vinogradništva nekoč del blejske kulturne krajine.

Grajska trta pod skrbnim očesom njenega skrbnika odlično uspeva in tako tudi na gradu z razlogom slavimo praznik sv. Martina. Degustacija vin iz vinorodnih regij Slovenije, tradicionalne Martinove dobrote iz grajske restavracije in bogat program, ki ga ob martinovanju na gradu lahko doživite tudi vi, pa je lahko le uvod, da se odpravite še v grajsko vinsko klet, bogato založeno z odličnimi slovenskimi vini.

Obiščite nas

Vabimo vas, da nas obiščete. Poiščite nas, izberite način obiska, ki vam najbolj ustreza. Svoj obisk lahko načrtujete v celoti, pri ogledu grajskih vsebin pa vam je v pomoč lahko avdiovodnik.